Kokkolassa kemia ja biotalous kohtaavat

Kokkolassa sijaitsee Pohjois-Euroopan merkittävin kemianteollisuuden keskittymä, Kokkola Industrial Park (KIP). Alueella työskentelee yli 2200 henkilöä 70 yrityksessä. Suuren koon ansiosta keskittymän yritykset voivat hyödyntää tehokkaasti yhteistä infrastruktuuria ja keskinäisiä synergioita.

KIP:n alueella sijaitsevien yritysten viennin arvo on jo yli viisi prosenttia Suomen koko kemian- ja metalliteollisuuden viennistä. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on 1,2 miljardia euroa, ja alueelle on investoitu viimeisen viiden vuoden aikana yli 400 miljoonaa euroa.

Uusista investointihankkeista suuren potentiaalin omaa uuden sukupolven biojalostamohanke. Biojalostamossa biomassasta tuotetaan kaasutuksen avulla korkean jalostusasteen tuotteita sekä energiaa. Kokkolan alue on muutenkin laajentumassa kemian teollisuudesta myös älykkään biotalouden ja mineraalitalouden kehittämiseen. Tämä on jo houkutellut alueelle esimerkiksi Geologian tutkimuskeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen kaltaisia asiantuntijoita.

KIP:n alueen työntekijöistä yli neljänneksellä on korkeakoulututkinto. Alueella on paljon ammattitaitoista työvoimaa sekä vuosien saatossa syntynyt innovatiivinen tutkimus-, kehitys- ja oppimisympäristö. KIPin yritykset tekevät paljon tutkimusyhteistyötä Kokkolan yliopistokeskus Chydenian maineikkaan kemian tutkimusryhmän kanssa. Tämä mahdollistaa uudet innovaatiot ja keskittymän yritysten kasvun ja kehityksen myös tulevaisuudessa.

Vaikka KIP on jo suuri, alueella on vielä runsaasti tilaa uusille tulijoille. Alueella on vapaana 70 hehtaaria teollisuudelle kaavoitettua maata, lisäksi alueella on suuri joukko uusien toimijoiden tarvitsemia suunnittelu-, huolto-, laboratorio-, turvallisuus- ja kuljetuspalveluita. Kemian ja biotalouden toimijoille onkin vaikea kuvitella parempaa sijoituspaikkaa kuin Kokkola.

Jonne Sandberg
Kehitysjohtaja, Kokkolan kaupunki