Film på basis av populär bokserie i Tyskland spelas in i Karleby

“Unik möjlighet att marknadsföra Karleby”

I början av augusti startar inspelningarna i Karleby av en film för hela familjen som tysk-finsk samproduktion. Filmen baserar sig på bokserien Matti und Sami som är populär i Tyskland. Karleby har valts till inspelningsplats, eftersom huvudpersonerna i filmen tycker att en stad i Finland är världens bästa plats för en sommarstuga.

Enligt Karleby stads utvecklingsdirektör Jonne Sandberg är det utmärkt på många sätt att Karleby valts till inspelningsplats i Finland.

– I samband med filminspelningarna anlitas lokala företag och olika tjänster köps för ett betydande belopp. Vi talar om en sexsiffrig summa. Dessutom är detta ett unikt tillfälle att marknadsföra Karleby på den tyska marknaden, säger Sandberg. Filmens produktionsbolag är Lieblingsfilm GmbH och produktionsbolaget Aamu (producent av filmen Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv) fungerar som finländsk samproducent.

– Vi har redan goda erfarenheter av orten som inspelningsplats. Utöver ett täckande serviceutbud finns det i Karleby också fina platser som kan användas under inspelningen. Även stadens aktivitet hade stor betydelse då beslut fattades. Nu kan vi dessutom anlita en ljudplanerare från orten, Heikki Kossi från H5 Film Sound Oy, berättar produktionskoordinator Matti Sipiläinen från Elokuvayhtiö Aamu.

Verkställande direktör Jaska Pensaari vid Karleby Turism är glad att det blir fler filmproduktioner i staden efter filmen Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv. För turistbyrån innebär filmen, som har premiär i februari 2018 i Tyskland och Finland, arbetsfyllda tider. Visit Finland har visat intresse att göra Finland mera känt i Tyskland med hjälp av filmen och Karleby.

– Det samnordiska projektet Arctic Image och Mellersta Österbottens utbildningskoncern har deltagit aktivt i arbetet att marknadsföra orten som inspelningsplats. Då Karleby nu presenteras i filmen för den tyska publiken som världens bästa sommarstugeort så måste vi också svara på ropet, påminner Pensaari.

Om marknadsföringsdimensionen i anknytning till filmen förverkligas i praktiken innebär detta att turister från Tyskland reser till Karleby för att bekanta sig med platserna där filmens händelser utspelar sig.

– Vi startar omedelbart bland annat planeringen av olika inkvarteringspaket. En del av besökarna tar säkert in på hotell, men vi måste också kunna säkerställa tillräcklig stugkapacitet för de kunder som uttryckligen vill bo i en sommarstuga.

För inspelningarna i Karleby anställs från Finland utöver ljudplaneraren och kompositören också bland annat en ljudtekniker, organisatör, kostymarbetare samt bomoperatör. I huvudrollerna bland de finska skådespelarna ses Tommi Korpela och Eero Milonoff.

Mer information:

Jonne Sandberg
Utvecklingsdirektör
Karleby stad
tfn +358 44 780 9093

Jaska Pensaari
Verkställande direktör
Karleby Turism
tfn +358 40 557 6295

Matti Sipiläinen
Produktionskoordinator
Elokuvayhtiö Aamu
tfn +358 40 757 8865